torsdag den 14. august 2008

Gamle kvinder

En stille revolution er i gang. Kvinder over 40 vil også have lov til at være sexede på filmlærredet. Det har vi set med Desperate Housewifes og nu også med filmen, der er lavet på baggrund af serien Sex and the City.
Hvem har egentlig også vedtaget, at midaldrende og ældre kvinder ikke skal optræde som sexbomber ligesom deres yngre søstre? Når man tænker på, hvor lækre filmverdenens ældre og midaldrende mænd er, så er det da lidt underligt. Jeg tænker f.eks. på Jack Nicholson og George Clooney. Kigger man i filmlandskabet, så går kvinderne.. normalt fra at være sexede og indbydende til at være ikke-sexede moderfigurer meget tidligt i deres karriere. Og hvorfor egentlig? Mændene har jo også rynker, hængerøv og kalkunhud under hagen, når de når en vis alder. En velholdt kvinde kan fuldstændig matche deres mandlige counterparts fysisk set. Og jeg går da ud fra, at den ældre generation hygger sig i bedste velgående på lagnerne, så hvorfor i alverden er den del af livet i så lille grad portrætteret på lærredet? Og hvorfor i alverden skal de kvinder, der er oppe i årene skrues ned i samme model som de 20-årige?
Det er altså befriende, at kvinder efterhånden kan optræde i sexede roller selv i store amerikanske mainstreamserier. Men træerne vokser ikke ind i himlen – endnu. For ser man på netop hovedrolleindehaverne i Desperate Housewifes, så må de have store regninger hos deres respektive læger. De har ligget så meget under kniven, at de efterhånden er kommet til at ligne de barbiedukker, som enhver plastikkirurg må have stående som modeller for, hvordan en smuk kvinde ser ud.
I denne uge var jeg i biografen med to gode veninder for at se Sex and the City som film. En ganske underholdende og totalt klichéfyldt film! Men noget der alligevel overraskede mig var den ældre super sexglade Samantha, som nok har fået en ordentlig omgang botox og en enkelt operation eller to. Men hendes krop lignede det den er, nemlig en velholdt midaldrende kvindes krop. Og hendes sexlyst er intet mindre end intakt. Hun kan ikke få nok, og bliver i filmen træt af sit forhold, fordi hun keder sig seksuelt og dermed også på alle andre måder. Lige netop på det plan har hendes figur altid været en stille befriende revolution i det puritanske amerikanske serielandskab. Men nyt er det altså at hun nu fylder 50, og at hun stadig portrætteres med fuld damp på. Dejligt!
Herhjemme kan vi også være lidt med. Nikolaj Lie Kaas forelsker sig i sexede Birthe Neumann. Hun er så afgjort ikke skåret efter en barbiedukke, men er en smuk og sexet kvinde, som så absolut ikke behøver at skjule sin alder. Hun er dejlig, som hun er. Men det er fortsat både i USA og i Danmark så tilpas kontroversielt at bytte om på køns- og aldersrollerne, at en meget stor del af omtalen af filmene kommer til at handle om netop den ombytning. Samtidig er vi så vant til, at mænd er sammen med meget yngre kvinder på lærredet, at vi slet ikke bemærker det. Forhåbentligt bliver vi ligeså vant til de sexede ældre kvinder.