Vi skal have sunde, gratis og økologiske måltider i vores institutioner. Børn skal lære, hvordan der købes ind til sund mad, hvordan den tilberedes, hvad den lugter af, smagen, og følelsen i kroppen ovenpå et ordentligt måltid mad. For nogle børn er det sådan til hverdag hjemme i familiens skød. Men for mange, mange andre er maden derhjemme for fed, for usund, for ofte købt ude, og alt for ofte efterfulgt af slik og sodavand i for store mængder.
På fyens.dk i går kunne man læse, at en femtedel af danskerne er så fede, at det er til skade for levetid, helbred og arbejdsevne. Fynboer tynger i denne statistik. Udviklingen kendetegnes som alarmerende af forebyggelseskommissionsformand, Mette Wier. Med god grund. Vi ved, at usund mad gør, at børnene har sværere ved at lære – og at de har større risiko for at havne som dem, der tynger i den alarmerende statistik, når de bliver voksne.
Det nemme svar på problemet har i denne regerings levetid været, at forældrene skal tage sig sammen - og i øvrigt bare punge ud. Det er et svar, der lader en masse børn i stikken. Det ville naturligvis være det rareste – særligt for de ansvarlige politikere – hvis blot forældrene tog sig sammen. Men når det nu har vist sig ikke at være helt så simpelt, så må vi påtage os ansvaret for, at alle børn får ordentlig mad, og dermed en god start på livet. Børnene skal jo ikke betale prisen for forældrenes dårlige vaner. Det er en fælles opgave betalt af skattekroner at tage sig af folk, når de bliver syge. Hvorfor så ikke bruge skattekroner på at undgå, at folk bliver syge? Det er i al stilfærdig bare det vi gør, hvis der kommer gratis sund mad i institutionerne.
tirsdag den 17. marts 2009
Læserbrev i Fyens Stifttidende: Børn skal ikke betale for forældrenes dårlige vaner
Indsendt af Pernille Rosenkrantz-Theil kl. tirsdag, marts 17, 2009